Agnes Bruneel - woordkunstenares
   


Wat er toen gebeurde...

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, daarom is Agnes deze keer zelf in de pen gekropen.
In "Wat er toen gebeurde…" vertelt ze het aloude kerstverhaal, doorspekt met grappige bedenkingen en verrassende zijsprongetjes. Ze gooit het verleden en het heden door elkaar en maakt vergelijkingen. Kortom, een boeiende, leuke, ludieke, maar bijwijlen toch een beklijvende performance.

Daarvoor laat Agnes de figuren in het verhaal spreken; hun heel menselijke gevoelens van angst (is mijn verloofde nu echt zwanger?!), blijdschap (lieve lief ik maak voor onze zoon een bed van eik en kers en zoethout!), verwondering (fantastische hemelse muziek en schitterende gestalten; zijn dat echt engelen?!), dankbaarheid (herders én koningen bezoeken ons met hun verhalen, wensen en geschenken…), vrees (de weg is nog zo lang en ik ben toch zo bang…) moedeloosheid (Bethlehem die schone stad waar geen plaats is voor ons kind…) onzegbaar blij (ik weet, het klinkt misschien wel heel gewoon, maar dit is anders, dit is buitengewoon, want zojuist werd ik de vader van een zoon!) hoopvol (ieder jaar wordt onze hoop herboren dat het hier ooit nog beter worden zal)

Dit verhaal zit ook vol muziek; mooie, melodieuse, onvoorspelbare muziek, anders dan wat men gewoon is te horen tijdens een kerstconcert.

Agnes Bruneel neemt het woord, vertellend en zingend (hoe kan het anders!) Zij schreef eveneens de teksten, gaf vorm en inhoud aan het programma en doet de algemene regie.


MUZIKANTEN:


Geert Valcke, haar vertrouwde pianist en arrangeur, bewerkte alle muziek en bespeelt uiteraard 'live' de toetsen en zingt ook af en toe mee in koor.

Hilde Bruneel, zus van Agnes, laat haar meestersschap op de klarinet horen en met haar mezzospraanstem zingt ze ook bijzonder mooi!

Judith Bruneel, nichtje en metekind van Agnes, is de sopraanstem van dienst en daarnaast klinkt de muziek uit haar dwarsfluit even oorstrelend.
DUUR:

Er worden twee versies aangeboden:

  • 1 De 'volavond versie': Agnes met drie muzikanten: Geert, Hilde en Judith. Dit vormt een ideaal aanbod voor grotere verenigingen, ook parochies, dekenijen, scholen…
    Er is een podium nodig en mogelijkheden voor belichting.
    Duur: tweemaal 45 minuten.

  • 2 De 'unplugged versie' is bedoeld voor kleinere groepen en verenigingen allerhande. Daarin treedt Agnes op enkel met haar pianist Geert.
    Er zijn geen speciale vereisten (enkel barkruk en stoel)
    Duur: 1 uur 1u15.