Agnes Bruneel - woordkunstenares
   
 

Biografie

 

Agnes BRUNEEL werd in 1954 in Lendelede geboren in een muzikaal gezin.
Eén van de leukste bezigheden in haar kindertijd was naar de muziekschool gaan waar ze notenleer en ook pianolessen volgde. Dit was aan de Academie voor Woord en Muziek te Izegem. Pas op haar veertiende begint ze aan dictie en voordrachtlessen en wordt hierin uitmuntend. Wanneer Noël haar man is en terwijl haar kinderen Samuel, Joachim en Benjamin geboren worden, gaat zij zangles volgen aan de Stedelijke Academie voor Woord en Muziek te Menen.

Een periode van zes weken in Chili en Peru plant een mijlpaal in haar leven (1987). Haar verbondenheid met de Latino's wordt er alleen maar sterker door en hun cultuur en muziek weerklinkt ook vandaag nog in het kloppen van haar hart.
In 2002 en 2004 was ze enkele weken in Ecuador op bezoek bij dokter Inge Debrouwere waar ze in haar medisch sociaal project 'Tapori' meedraaide. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want ze zet er zowaar een volkskoortje op toon! Reeds jaren stuurt ze trouwens de benefieten van haar première-optredens naar dit project.

Diverse radioprogramma's van de VRT mogen Agnes als gast ontvangen: ‘Het Vermoeden’, ‘Radio West’, Bistro en co’, ‘Het Doosje’ … Het Narrenschip' van Radio 2 mocht haar gevooisde stem lenen en de regionale zender WTV stuurde een paar keer haar beroerende verschijning de ether in.

In 1992 roept de perskring van de gemeente Wevelgem haar uit tot ‘vrouw van het jaar’ voor haar sociaal en cultureel werk binnen en buiten de regio.
Haar jarenlange inzet in de Gemeentelijke Wereldraad, haar engagement op socio-cultureel vlak en haar voortrekkersrol voor meer vrouwen in de politiek, levert haar een passend zitje op als lid van de Wevelgemse gemeenteraad in de laatste legislatuur van de 20ste eeuw.
In 2012 ontvangt ze uit handen van de cultuurschepen de prijs voor cultuurverdienste n.a.v. het 50-jarig bestaan van de Cultuurraad van Wevelgem.

In 1984, op haar dertigste, startte zij haar ‘openbaar leven’ met haar eerste avondvullend poëzieprogramma Pablo Neruda, met teksten van de gelijknamige dichter en Nobelprijswinnaar. Los Hermanos, een Chileense broedergroep, brengt muzikale intermezzi.
Een selectie uit dit programma wordt een jaar later in een LP gegraveerd onder de muzikale begeleiding van de dwarsfluit van haar broer Carlos en de gitaar van Yves Storms én ten voordele van een alternatief project voor technologie in Chili.

En dit is nog maar het begin van haar permanente passie voor het podium en haar geïnspireerde scheppingskracht voor steeds nieuwe programma's.
Zo doorspekt zij met poëzie, proza en lied sinds 1985 -dwars door Vlaanderen- de jaarthema's van vrouwenorganisaties en socio-culturele verenigingen.
Gezien haar veelzijdig en aangepast repertoire brengt ze intussen ook passende en beklijvende teksten en liederen tijdens begrafenisdiensten, waardoor zij mee betekenis geeft aan afscheid, verdriet, verlies en aanvaarding.

Naast de tientallen kleine themaprogramma's die ze voor organisaties uitwerkte, creëerde ze tussen 1984 en 2016, verschillende volavondprogramma's die ze telkens met twee of drie muzikanten presenteert.
Ze omringt zich met goede en creatieve muzikanten; Geert Valcke (componist, arrangeur op piano en synthesizer), Judith Bruneel (dwarsfluit en zang), Hilde Bruneel (klarinet en zang)
Ze laat liederen componeren om poëzie te bezingen, schrijft zelf liedjesteksten, brengt bewerkingen en vertalingen van bestaande liederen...

Volavondprogramma's:

terug naar boven